lunes, 23 de abril de 2012

La diada de Sant Jordi


Per aquells que no ho sàpiguen avui és el dia de la Diada de Catalunya, concretament el dia de Sant Jordi. Aquest dia, la tradició diu que els nois han de regalar una rosa a les seves parelles, i les noies han de regalar un llibre als seus xicots.
Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Jordi
Doncs bé, aquesta tradició que a priori sembla una autèntica tonteria, es pot dir que és d’aquelles tradicions més ben arrelades per la gent de Catalunya i per aquelles persones que provinents de fora han adaptat també a la seva vida aquest costum.
Cal dir però que aquest costum català té el seu origen en una llegenda que és la següent:
“Resulta que al voltant d’un poble hi havia un drac temible, que provocava temor tant als animals com a la població de la zona. Com a conseqüència d’aquest fet la població de la zona va decidir donar-li per menjar al drac una persona cada cert temps, i aquesta persona es triava per sorteig. Durant un cert temps aquesta fórmula va funcionar però va arribar un dia en que li va tocar per sorteig a la filla del rei de la zona. Llavors la princesa va anar fins al lloc on estava el drac i en aquell moment va aparèixer un jove cavaller que venia per matar al drac. Quan el drac se li aparegué al cavaller aquest va lluitar amb ell fins que el cavaller li va clavar la llança i va deixar molt ferit al drac. Cal dir que el cavaller era Sant Jordi, i un cop havia mort de la sang li va créixer una rosa que el cavaller li va donar a la princesa”.
Aproximadament la llegenda ve a explicar aquesta situació i és una de les llegendes més conegudes al territori que comprèn la totalitat de Catalunya. 
Per acabar també cal dir que durant aquest dia els carrers, places, avingudes, llocs, etc. més simbòlics dels pobles i ciutats s’omplen de parades en les que molts comerciants llibreters exposen les novetats bibliogràfiques entre d’altres llibres i també els venedors de flors els acompanyen venen roses, últimament roses de més d’un color. Un exemple el podem veure amb les diferents fotografies de la Plaça Mercadal de Reus, que hi ha a continuació:
Font: http://webs.racocatala.cat/bikerbaixcamp/foto.htm

Font: http://laparadordereus.blogspot.com.es/2011/04/sant-jordi.html
By Burp

No hay comentarios:

Publicar un comentario